asocpm.blogspot.com trafic.ro

miercuri, 10 noiembrie 2010

Despre Gala persoanelor cu dizabilități

Textul de mai jos este o critică adusă organizatorilor Galei persoanelor cu dizabilități și modului în care au înțeles aceștia să se raporteze la efortul propriu, la efortul persoanelor care s-au înscris și la interesul arătat de public.

Trebuie să începem prin sublinierea unui aspect foarte important: apreciem foarte mult inițiativa și efortul organizatorilor. Considerăm că s-au angajat la o muncă grea și că trebuie încurajați și sprijiniți. Totuși, este necesar să recunoaștem că au fost făcute anumite greșeli, iar din aceste greșeli avem de învățat.

Privind cu un ochi critic Gala și subliniind aspecte ce nu au fost tratate corespunzător, sau care au rezultate mai puțin strălucitoare, nu reprezintă un atac la adresa organizatorilor acesteia, ci din contră, demonstrează interesul pentru munca acestora.

***

Care ar fi trebuit să fie prima grijă a organizatorilor unui astfel de eveniment? Identificarea publicului țintă. Să știe cui se adresează efortul lor.

În cazul Galei, publicul țintă este format în primul rând din persoanele cu handicap din România. Așadar, peste 600 000 de indivizi. Inițiind o competiție deschisă unui grup atât de numeros, este (și o spunem cu toată părerea de rău) o dovadă de lipsă de profesionalism să declari că ești depășit de situație în momentul în care, la finalul perioadei de înscriere, ai 99 de candidaturi.

***

Care ar fi trebuit să fie a doua grijă a organizatorilor? Stabilirea de reguli clare, ferme și rezonabile.

Este suficientă stabilirea regulilor? Evident că nu, pentru a funcționa aceste reguli trebuie să fie aplicate și respectate. În momentul în care se organizează orice fel de concurs, logica unui respect minim față de concurenți spune că acestora trebuie să li se ofere condiții identice.

Ce anume înseamnă aceste condiții identice? Înseamnă aplicarea și respectarea principiului de tratament egal, înseamnă aplicarea principiului de egalitate de șanse.

***

Vorbind despre Gala persoanelor cu dizabilități, ne referim la o competiție între texte de prezentare (însoțite sau nu de o fotografie reprezentativă) a persoanelor care se înscriu in competiție.

Ne așteptam ca, așa cum este normal, să fi fost stabilite în prealabil și făcute cunoscute candidaților acele cerințe de ordin tehnic ce trebuie respectate:

- dimensiunea prezentării (cantitatea de text, exprimată în pagini, cuvinte, caractere etc);

- formatul în care trebuie redactată prezentarea (tipul și dimensiunea caracterelor, numărul de paragrafe, prezența diacriticelor etc);

- tipul sau tipurile de fișiere foto acceptate;

- dimensiunile fișierului foto.

În lipsa unor asemenea criterii, evident că participanții au trimis texte extrem de variate ca formă, conținut și dimensiuni, organizatorii fiind nevoiți să facă eforturi suplimentare. Din păcate, organizatorii Galei nu au acționat unitar și consecvent, ci au lucrat sacadat, în grabă și, în multe cazuri, prost.

Era obligatoriu și firesc ca textele primite să fie publicate, pe cât posibil, exact în forma în care au fost trimise (nu contest necesitatea corectării, la unele texte, a greșelilor gramaticale, de ortografie, de sintaxă etc.). Dar, sub nicio formă nu trebuia permisă înlocuirea textelor trimise de candidați cu alte texte redactate greșit. Au adus astfel un prejudiciu celor care au depus efortul de a redacta corect un text de prezentare și, în loc să păstreze evenimentul la un nivel ridicat, l-au coborât.

***

Numele persoanei care a propus un candidat trebuia să apară în dreptul fiecăruia dintre cei înscriși în Gală, așa cum este prevăzut în Regulament. Acest lucru nu s-a întâmplat, și este o scăpare care, din nou, aruncă umbre asupra profesionalismului organizatorilor și care, mai ales, ridică semne de întrebare în rândul celor care votează.

***

Faptul că modalitatea de votare s-a schimbat după începerea votării, în timpul desfășurării concursului, este revoltător.

Faptul că este permis votul multiplu este aberant și discreditează întregul exercițiu. Restricția legată de votarea o singură dată în decursul a 24 de ore este o insuficientă.

***

Comunicarea este al treilea aspect de care organizatorii Galei s-au ocupat mult mai puțin decât ar fi trebuit. Textul de pe situl incluziune.activewatch.ro este redactat prost. Nu sunt respectate reguli de ortografie, de sintaxă, de morfologie, de formatare a textului. Impresia generală lăsată celui care citește informația de pe site este una de amatorism.

Nefolosirea caracterelor specifice limbii române sub ridicolul pretext că acestea ar ridica probleme tehnice suplimentare este dezonorantă.

Comentariile legate de asemenea dificultăți tehnice trebuie adresate administratorului sitului, cel care are la îndemână soluții rapide și eficiente de a adapta platforma Joomla! pe care este construit situl astfel încât să afișeze corect diacriticele.

Modul în care se fac anunțuri pe pagina de Facebook a Galei, felul neatent și grăbit în care se răspunde celor care postează acolo, nu face decât să adâncească impresia de lipsă de respect și de profesionalism.

Este îngrijorătoare această stare de fapt mai ales prin prisma faptului că acest proiect se desfășoară sub girul Active Watch, o organizație de monitorizare a presei. Cum își protejează credibilitatea o organizație care are ca obiect principal de activitate monitorizarea, verificarea documentelor emise de alții, iar în momentul în care se ocupă ea însăși de un proiect propriu dovedește atât de drastic că nu este capabilă să redacteze un document ori o face atât de lipsit de profesionalism, atât de prost? Cum este posibil ca o organizație care monitorizează presa să nu fie capabilă să comunice eficient cu cei cărora li se adresează?

***
Așa cum am spus la început, suntem de părere că inițiativa organizatorilor Galei de a pune la punct un eveniment dedicat persoanelor cu handicap este una foarte lăudabilă. Sprijinim întru totul această inițiativă. Faptul că nu suntem de acord cu anumite aspecte ale punerii în practică a acestei inițiative nu înseamnă că trebuie să ne ferim să dăm o mână de ajutor. Aducem critici la adresa modului de organizare și desfășurare a acestei acțiuni numai în măsura în care aceste lucruri pot și trebuie să fie îmbunătățite.

Așteptăm un răspuns. Sau măcar reacții, păreri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu